Visste du att...

  • Gilaödlan, som även kallas för Gilamonster, är en giftig ödleart som lever i sydvästra USA och norra Mexico. Gilaödlans gift används vid framställning av läkemedlet exenatid, vilket är ett slags läkemedel mot typ 2-diabetes. Läkemedlet stimulerar bukspottkörteln på samma sätt som hormonet incretin som bildas i kroppen.

  • Giftet från kägelsnäckan innehåller en substans, ziconotid, som har en smärtstillanse effekt. Substanser tillverkas idag på kemisk väg och ingår i läkemedel som används vid behandling av svåra smärttillstånd. Läkemedlet verkar genom att hämma nervernas smärtsignaler.

  • Genom forskning som pågick under 1950-talet visades att vissa substanser från rosensköna hade en god effekt mot cancer. Idag används två substanser från rosensköna, vinblastin och vinkristin, i läkemedel mot olika former av cancer hos människan.

  • I stjärnanisens frukt finns det ett råmaterial, shikimisyra, som används vid tillverkning av läkemedlet oseltamivir. Läkemedlet används vid behandling av influensa och även i förebyggande syfte.  


  • Många livsmedel som förekommer i vår vardagliga föda innehåller ämnen som har antiinflammatoriska effekter. Exempel på detta är ananas, papaya, kiwi, rödbeta och vitlök. Blandar man föregående nämda frukter och smaksätter dem med ingefära får man en god antiinflammatorisk sallad.

 
  • 7 000 receptbelagda läkemedel härstammar från växter och att cancerforskare har identifierat 3 000 tropikskogsväxter som möjliga cancermediciner. Detta trots att bara 1 % av världens växter hittills studerats i medicinskt syfte.